SEO Uyumlu URL Kullanım Kılavuzu

Url yapısı, site içi SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gereken noktalardan birisidir. Web sitenizde de seo uyumlu url yapısı kullanabilmek oldukça önemlidir. Çünkü bu tarz bir url lerin kullanımı her şeyden önce kullanıcılara gelişmiş bir kullanıcı deneyimi sağlar. Biz de bu yazımızda kaliteli bir link yapısı ile ilgili ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.
İyi bir link yapısı sayesinde web sitenizin arama motoru sonuçlarında üst sıralara yükselmesini sağlayabilirsiniz. Peki bu yapı neden bu kadar önemlidir? diye sorabilirsiniz.
Biz de önemini site içi SEO açısından şu şekilde açıklayalım. Google ve diğer arama motorları sayfanın içeriğini anlayabilmek için ilk olarak sayfanın url sini inceler. Bu yüzden doğru link yapısı kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir konudur.
SEO Uyumlu URL Yapımı
SEO uyumlu URL yapısının ilk özelliği karmaşadan uzak olmasıdır. Sitenizin linkleri oldukça kısa ve anlaşılır olmalıdır. Çünkü kısa ve anlamlı linkler göze daha hoş gelir ve web sitesi trafiğinizi artırabilir. ,
Sosyal medya hesaplarında da paylaşımı kolaylaştıracağı için site tanınırlığınız üst seviyelere çıkacaktır. Karışık linkler ise tam tersine kaliteli trafiğin sayısını oldukça azaltacaktır.

Arama motoru robotları, içeriği incelerken ilk olarak url yi okur. Buna bağlı olarak içeriğinizin linkinde mutlaka anahtar kelimenizi kullanmanız gerekir. Hatta robotlar url yapısında ilk 3 ile 5 kelimeyi dikkate alır. Bu yüzden anahtar kelime kullanımı URL de ilk 5 kelimede gerçekleştirilmelidir.
Tabi bütün anahtar kelimeleri kullanmak yerine sadece odaklandığınız anahtar kelimeyi kullanmanızı öneriyoruz. Dilerseniz doğru ve yanlış link yapısını birer örnekle açıklayalım:
Osman.net.tr/p456 ya da osman.net.tr/7/6/5/seo/seo-uyumlu-url-kilavuzu gibi linkler yanlıştır. Çünkü birinci linkte anahtar kelime kullanımı yapılmamıştır. Diğer örnekte ise url gerektiğinden uzun bir yapıda oluşturulmuştur.
SEO URL yapısına osman.net.tr/seo-uyumlu-url veya osman.net.tr/seo/seo-uyumlu-url şeklindeki yapıyı örnek olarak gösterebiliriz.
Buradaki link yapılarında hem anahtar kelime kullanımı gerçekleşmiş hem de ilk 5 kelimede içeriğin ne ile alakalı olduğu belirtilmiştir. Ayrıca sadece odaklanan anahtar kelime kullanılmıştır.
İçeriklerinizde link değişimi olması durumunda SEO açısından 404 hatası almamak için mutlaka günceş sayfasına 301 yönlendirmesi yapmalısınız. Google tarafından doğru url kaynağına yönlendirilmesi oldukça önemlidir.
SSL Sertifikasının SEO’ya Etkisi
SSL, sunucu ile istemci iletişimin gizlilik ve güvenliğini sağlayan bir güvenlik sertifikasıdır. Yani sunucu ile tarayıcı arasında paylaşılan tüm bilgilerin gizli ve güvenli olduğunu bildiren protokoldür.
Bu sertifika uygulaması başlamadan önce ya da bu sertifikaya sahip olmayan web siteleri http:// ile başlar. SSL’ e sahip alan adı web siteleri ise https:// şeklinde başlar. Ayrıca adres çubuğunda bir kilit resmi görünür.
SSL sertifikası Google ın SEO uyumlu URL faktörleri arasına girmiş durumda. Çünkü google ve diğer arama motorları için kullanıcı deneyimi birinci öncelik konumunda. Bu sertifikaya sahip siteler arama motorları için her zaman ön plandadır. Bu yüzden arama motoru optimizasyonuna direkt etki etmektedir.
Peki bu SSL sertifikasının SEO açısından etkisi var mıdır? Varsa nelerdir? Bu konuya açıklık getirelim.
Bu protokol, özellikle e-ticaret sitelerinde kullanılmaktadır. Ayrıca bankacılık sektöründe de kullanılmaktadır. Çünkü kullanıcılar online ödeme yaparken, kişisel bilgilerinin kredi kartı bilgilerin korunmasına büyük önem vermektedir. Bu güvenlik sertifikası ile tüm bu bilgilerin, üçüncü şahıslar tarafından kopyalanıp çalınmasının önüne geçilmektedir.
SSL sertifikasına sahip siteler Google ve diğer arama motorlarında diğer sitelere göre daha hızlı şekilde sıralamalarını yükseltebilir. Ancak tek başına yeterli olmayacaktır.
Diğer SEO tekniklerini de doğru şekilde uyguladığınız takdirde olumlu etki sağlayacaktır. Tabi sertifikayı alır almaz sıralamanızı yüksek sıralara taşımayacaktır. Bu sertifikanın olumlu etkisini daha uzun vadede gerçekleşeceğini bilmek gerekir.