SEO

SEO Uyumlu Başlık ve Meta Açıklaması

Site içi seo çalışmalarınızda başlangıç seviyesinde yapabileceğiniz işlemlerden biri de SEO uyumlu başlık ve meta açıklaması yazmaktır. Bu faktör, arama sonuçlarındaki sıralamalarını yükseltecek ve web site trafiğinizi artıracak bir faktördür. Arama motoru optimizasyonu çalışmalarınızda bu iki noktaya önem vermeniz gerekmektedir.

Title ve meta açıklama içeriklerinizde dikkat etmeniz gereken en önemli unsurların içerisindedir. Meta açıklaması eski seo tekniklerinde önemli bir konumdayken; günümüzde çok suiistimal edildiği için geri planda kalmıştır. Bu yazımızın kaliteli bir başlık ve meta açıklaması yazılması hususunda sizlere yardımcı olacağını düşünüyorum.

Meta açıklaması ise kullanıcılara içeriğinizle alakalı bilgi verdiğiniz bölümdür. Kullanıcılar burada vereceğiniz bilgiler sayesinde başlığınıza tıklayarak web sitenizi ziyaret eder. Böylece dönüşüm sayınızı da artırabilirsiniz.

Site içi SEO çalışmalarında başlıklar ve açıklamalar oldukça önemlidir.

SEO Uyumlu Başlık Nedir

Seo uyumlu başlık arama motoru optimizasyonu çalışmalarınızda oldukça önemlidir. Google arama sonuçlarında daha üst sıralarda bulunarak marka bilinirliğinizi artırabilirsiniz. Arama motoru optimizasyonu açısından en önemli stratejiniz de birden fazla anahtar kelime içeren bir başlık oluşturmaktır.

seo uyumlu baslik ve meta açıklama

Google tarafından belirtilen kurallara uygun başlık yazarak spamdan da uzaklaşmış olursunuz. Başlık konusunun bu kadar önemli olmasının bir numaralı nedeni ise kullanıcıların sayfanın başlığa dikkat etmesidir. Bu yüzden seo uyumlu başlığı nasıl yazmalıyız sorusunu gelin detaylıca cevaplandıralım.

Seo Uyumlu Başlık (Title) Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?

SEO uyumlu başlık yazmak oldukça basit gibi görünse de dikkat etmeniz gereken önemli noktalar bulunmaktadır. SEO uyumlu makale yazarken ilk olarak konuyu ve içeriği en iyi anlatacak bir başlık seçmelisiniz. Çünkü kullanıcıların içeriğinizi okumadan önce başlığa bakarak ne okuyacağını bilmesi gerekir.

Kaliteli bir seo başlığı ziyaretçilerin mutlaka ilgisini çekmelidir. SERP, yani seo başlığı arama trafiğinde daha fazla tıklama almanızı sağlayan da yine özgün içerik ile kaliteli bir başlık olacaktır. Ayrıca kopya içeriği kesinlikle kendi içeriklerinizden uzak tutmalısınız. Çünkü kopya içerik arama motorlarında spam olarak algılanmanıza sebep olur.

Başlık konusunda önemli olan bir diğer husus ise anahtar kelime veya kelimelerinizin başlık içerisinde mutlaka bulunmasıdır. İçeriğinizi net bir şekilde belirledikten sonra buna uygun bir başlık belirleyebilirsiniz. Tabi bir yandan da arama motorlarının dışında ziyaretçilerde içeriğinizin kaliteli olduğunu düşünmelidir.

Makale içeriklerimiz güncel konulara yönelik olmalıdır. Anahtar kelime kullanımına özen göstermeli, içerik başlıklarını özenle seçmeliyiz. Ayrıca içeriği okuyan kullanıcılar içeriğimizi beğenirse, içeriklerimizi sosyal medya aracılığıyla diğer insanlarla paylaşabilir. Bu da diğer kullanıcıların sizi daha çok tercih etmesini sağlayacaktır.

Kaliteli bir seo uyumlu başlık çalışmasına şu şekilde bir örnek verebiliriz. Örneğin Ankara’da hizmet veren bir mobilya firması olduğunu varsayalım. Bu firmanın web sitesine kullanıcı çekmesi için kullanacağı başlık şu şekilde olabilir. “ Ankara Kaliteli ve İndirimli Mobilya Mağazası – Firma Adı ” Bu başlık seo uyumlu bir başlık olarak göze çarpar.

Son olarak seo uyumlu başlık yazarken nelere dikkat edilmeli konusunu gelin maddeler halinde açıklayalım:

  • Başlığınız ortalama 55-60 karakter aralığında olmalıdır. Özellikle 30 karakterden az 60 karakterden uzun olmamalıdır.
  • Başlığınızda kullanıcıları harekete geçiren ifadeler ( call to action ) kullanılmalıdır. Özellikle e-ticaret web siteleri için “satın al, indirim, hediye, ücretsiz kargo, ” gibi ifadeler kullanılabilir.
  • Başlığınızda mutlaka içeriğinizle alakalı anahtar kelime kullanılmalı fakat çok fazla anahtar kelime kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Sayfa başlıklarını asla aynı yapmamalısınız. Her sayfanız farklı başlıklar içermelidir.
  • Başlığınızın genişliği (width)  200 ile 450 piksel arasında olmalıdır.

Meta Açıklaması Nedir?

Meta açıklamaları potansiyel ziyaretçilerinize içeriklerinizle alakalı genel bilgiler verdiğiniz bölümdür ve genelde göz ardı edilir. Aksine seo açısından oldukça gerekli bir çalışmadır. Çünkü ziyaretçilerinizin web siteleri ve içerikle ilk etkileşimi meta açıklaması ile olur. Bu yüzden doğru ve seo uyumlu bir açıklamaya ihtiyacınız vardır.

Seo başlığında daha kısa bilgiler verirken meta açıklamasında ortalamama 150 160 karakter kullanabileceğinizden daha fazla bilgi verebilirsiniz. Burada yazacağınız etkili cümlelerle mümkün olduğunca kullanıcıların dikkatini çekerek daha fazla kullanıcıya hitap edebilirsiniz. Aynı zamanda kullanıcılar sosyal medya hesaplarında içeriklerinizi paylaştığında meta açıklamanız daha fazla kullanıcıya ulaşacaktır.

seo uyumlu meta açıklama

Google meta açıklamalarının sıralamaya etki etmediğini söyledi. Fakat kaliteli bir met açıklaması sitenize ziyareti artıracak ve tıklama oranınızı yükseltecektir. Emin olun doğrudan olmasa da dolaylı olarak arama motoru sonuçlarında iyi yerlerde bulunmanıza katkı sağlayacaktır. Bu yüzden meta açıklamalarını asla ihmal etmeyin.

Bu açıklamaları yazmayıp boş bıraktığınız takdirde Google meta açıklaması bölümünü otomatik olarak kendi doldurur. Yazınızın herhangi bir kısmını bu bölüme yerleştirir. Fakat siz içeriğinizin tam olarak anlaşılabilmesi için bu bölümü mutlaka düzenlemelisiniz. Açıklama yazmak için web site alt yapısına bağlı olarak seo eklentisini kurarak meta açıklamalarını düzenleyebilirsiniz.

Meta Açıklaması Nasıl Yazılır?

Arma sonuçlarında sayfanızın tıklama olasılığını yükseltecek önemli faktörlerden birinin meta açıklaması olduğunu belirtmiştik. Özellikle dijital pazarlama ve e ticaret konularında mutlaka üzerine düşmeniz gereken bir nokta.

Peki kaliteli bir meta açıklaması nasıl yazılır? Dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Tüm bu soruların cevabını gelin birlikte açıklayalım.

Meta açıklaması konusunda dikkat edilmesi gereken ilk konu açıklamada kullanacağınız karakter sayısıdır. Meta açıklama uzunluğu ortalama 150-160 karakter arasında olmalıdır. 160 karakterden fazla kullanıldığı takdirde olumsuz sonuçlar gösterebilir. Uzun açıklamalar Google arama sonuçlarını olumsuz etkileyebilir.

Yapacağınız açıklamalar içerikle tam olarak uyumlu olmak zorundadır. Çünkü kullanıcılara sayfayı ziyaret etmeden önce içeriğinizle ilgili en iyi bilgileri vermeniz gerekmektedir. Bu bilgiyi gören kullanıcılar açıklamadan farklı bir içerikle karşılaştığında sitenizi terk edebilir. Bu da hemen çıkma oranınızın yükselmesine sebep olacaktır.

Meta açıklamalar yazarken mutlaka anahtar kelime kullanmanız gerekir. Böylece arama sonuçlarında daha üst sıralarda olma şansınız artar. İçeriğinizle alakalı anahtar kelimeleri kullandığınızda kullanıcılara içeriğinizle ilgili daha net bilgiler vermiş olursunuz. Fakat bunu yaparken çok fazla sayıda anahtar kelime kullanımından kaçının.

Açıklamaları yazarken sıkıcı cümleler kurmaktan kaçının. Kullanıcıyı harekete geçirici cümleler kullandığınızdan emin olun. Tabi bu cümleler gereğinden fazla uzun olmasın. Kuracağınız uzun cümleler kullanıcıların dikkatini dağıtacaktır bu yüzden kısa ve net cümleleri tercih edin.

Her içeriğiniz için farklı meta açıklamaları yazın. Her içeriğinize aynı açıklamaları kopyalamak ziyaretçi sayılarınızda düşmeye neden olabilir. Ayrıca Google sürekli aynı açıklamaları yazdığınızı farkettiği zaman size cezalar uygulayabilir. Bu cezalardan kurtulmak için özgün ve farklı meta açıklamaları yazmaya özen gösterin.

Son olarak açıklama yazarken kullanıcıları aldatan ifadeler kullanmayın. Çünkü kandırıldığını farkeden kullanıcılar bir daha web sitenize uğramayacaktır. Örneğin; web sitenizde bir ürün satışı yaptığınızı varsayalım. Meta açıklamanızda “indirim, ücretsiz kargo” gibi ifadeler kullanıp satış sırasında bu seçenekleri sunmazsanız, tamamen olumsuz bir kullanıcı deneyimi gerçekleşmiş olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu