Kalite Puanı Nasıl Yükseltilir?

Google reklamlarında belirlediğiniz anahtar kelimelere, yüksek tıklama başı maliyetler mi ödüyorsunuz? O zaman kalite puanı nasıl yükseltilir makalemiz bu sorununuzu ortadan kaldıracak tüm püf noktaları kapsamlı bir şekilde açıklıyor. Bu yazımızda, kalite puanınızı yükselterek, tıklama başı maliyetlerinizi nasıl düşüreceğinizi ve kalite puanına dair bilmeniz gereken tüm konuları ele alacağız.
Kalite puanı, Gooogle reklam sıralamalarında, sıralamanızı etkileyen başlıca faktörlerden biridir. Reklamlarınızda kullandığınız anahtar kelimelerin kalite puanı ne kadar yüksek olursa, reklam sıralamalarında daha düşük maliyetle daha yüksek konumlarda yer alırsınız. Böylece rakiplerinizden daha az reklam harcaması yaparak, daima onların önünde olabilirsiniz.
Google, kullanıcılarına daima, arama yaptıkları terimlere uygun, alakalı ve doğru reklamları göstermek ister. Bu yüzden anahtar kelimelerinizi her zaman kontrol edip, belirli kriterlere bağlı kalarak puan verir. Yüksek kalite puanına sahip kelimelerin olduğu reklamlar her zaman üst sıralarda gösterim alır. Bu puanlama türünü daha iyi anlamak ve kalite puanı nasıl yükseltilir sorusunun cevabı için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Google Ads Kalite Puanı Nedir?
Google Ads kalite puanı, Google’ın reklam kalitemizi belirlemek için, hedeflediğimiz anahtar kelimelere verdiği bir değerdir. Bu değer 1 ile 10 arasında bir değerdir. Google’ın böyle bir değerlendirmede bulunmasının amacı tüm kullanıcılara doğru bir reklam deneyimi sunmak istemesidir.
Aynı anahtar kelimeye reklam veren birçok kişi bulunabilir. İşte bu noktada reklam sıralamasını belirlemede kalite puanı devreye giriyor. Düşük bir kalite puanı sahip anahtar kelimeleriniz varsa, yüksek TBM bile verseniz reklam sıralamalarında üst konumlarda olamazsınız. Hatta reklamlarınız gösterim bile almayabilir.
Google reklam sıralaması önceden tıklama başı maliyet x tıklama oranı ile hesaplanıyordu. Fakat 2005 yılından sonra Google kalite puanı faktörünü ortaya çıkardı ve reklam sıralamasının formülünü de değiştirmiş oldu. Bu değişikliğin ardından reklam sıralaması şu şekilde hesaplanmaktadır.
Reklam sıralaması = tıklama başı maliyet x kalite puanı
Anahtar kelimeleriniz, 3 farklı kriterde değerlendirilir. Bu kriterler, “ortalama”, “ortalamanın altında ve “ortalamanın üstünde” kriterleridir. Anahtar kelimelerinizin kalite puanını her zaman ortalamanın üzerinde tutmaya çalışmalısınız. Ortalamanın altına düşen anahtar kelimeleriniz varsa reklam gösterimleriniz oldukça azalacak ve tıklama başı maliyetiniz artacaktır.

Google Adwords Kalite Puanını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Kalite puanı nasıl yükseltilir sorusunun cevabına geçmeden önce kalite puanını etkileyen faktörlerin neler olduğunu açıklamak daha doğru olacaktır. Google, kalite puanı bileşenleri üç faktör çerçevesinde belirlenir. Bu faktörler; beklenen tıklama oranı, reklam alaka düzeyi ve açılış sayfası deneyimidir.
Beklenen Tıklama Oranı
Beklenen tıklama oranı, hedeflediğin anahtar kelime için reklam gösterimi gerçekleştiğinde, bu reklamların tıklanma olasılığını ölçen bir faktördür. BTO tamamen tahminidir. Anahtar kelimelerinizin, reklamlarınızda tıklama alıp almayacağını tahmin eder. Ayrıca beklenen tıklama oranı diğer faktörlerden bağımsız bir şekilde hesaplanır.
Beklenen tıklama oranınız gerçek tıklama oranınızdan farklıdır. Farklı olmasının sebebi ise değerlendirmeyi yaparken anahtar kelimenizin geçmiş performanslarını da ele almasıdır. Bu oran hesaplanırken, anahtar kelimenizin eşleme türüne bakılmadan, arama teriminin anahtar kelimeyle tam olarak eşleşmesi dikkate alınır.
Reklam Alaka Düzeyi
Google kullanıcı deneyimine oldukça fazla önem veren bir arama motoru. Bunun sonucuna bağlı olarak da kullanıcıların karşısına daima arama terimine uygun reklamları göstermeyi amaçlar. Bu mantık çerçevesinde de reklam alaka düzeyi, anahtar kelimelerinizin reklamınızla ne kadar uyumlu olduğunu ölçer.
Reklam alaka düzeyinizin yüksek olması için anahtar kelimelerinizin reklamlarınızda bulunması gerekmektedir. Fakat bu durum tek başına yeterli olmayacaktır. Alaka düzeyinin yüksek olmasının asıl şartı, reklamlarınızın arama sonuçlarıyla yakın ilgili olması ve kullanıcıların dikkatini çekene ifadelerin olmasıdır.
Açılış Sayfası Deneyimi
Beklenen tıklama oranı ve açılış sayfası Google reklamlarınızla ilgili iken açılış sayfası deneyimi yönlendirme yaptığınız web sayfası ile alakalıdır. Açılış sayfası deneyimi, kullanıcıların reklamınıza tıklayarak yönlendirildiği sayfanın reklamınızla olan alaka düzeyidir.
Reklam tıklama oranınız yüksek, reklam alaka düzeyiniz iyi bir seviyede olsa da, reklamınızda yönlendirdiğiniz sayfa kullanıcının aram sonucu ile alakalı değilse kalite puanınız bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Bunun önüne geçebilmek için yönlendirilen sayfayı kullanıcı deneyimine uygun bir şekilde tasarlamanız gerekir.

Google Ads Kalite Puanı Nasıl Yükseltilir?
Reklam sıralamanızın yüksek olması için kalite puanının yüksek olması gerektiğinden ve bu puanı etkileyen faktörlerden bahsettik. Şimdi sırada kalite puanınızı yükseltmek için neler yapabileceğinizi anlatmaya geldi. Sadece 4 adımda kalite puanınızı ortalamanın üzerine çıkarak, düşük maliyetlerle başarılı reklam sonuçları elde edebilirsiniz. Adwords kalite puanı yükseltme konusunda izleyeceğiniz adımlar şunlardır:
- Açılış Sayfası İçeriğini Optimize Edin
- Google Ads Reklam Metninizi Düzenleyin
- Anahtar kelime seçimine Dikkat Edin
- Reklam Performans Kriterlerini İnceleyin
Açılış Sayfası İçeriğini Optimize Edin
Adwords Kalite puanını yükseltme için yapacağınız ilk işlem açılış sayfası içeriğini optimize etmek olmalıdır. Reklamınızla alakalı bir açılış sayfasına sahip değilseniz reklamlarını başarısız sonuçlar verecek ve reklam maliyetleriniz artacaktır. Bu yüzden açılış sayfanızın içeriği SEO uyumlu ve kullanıcı deneyimine uygun olarak hazırlanmalıdır.
Peki açılış sayfanızın içeriğini düzenlerken nelere dikkat etmelisiniz? İlk olarak sayfanın linkinde anahtar kelime kullanmanız gerekir. Örneğin; anahtar kelimeniz “kalite puanı” olsun. Açılış sayfanızın linki “osmanbaytemir.com/kalite-puani” şeklinde olmalıdır.
İçeriğinizdeki “H1” etiketi de anahtar kelimenizi içermelidir. Ayrıca odak anahtar kelimen makalenizin içinde %2 ile %3 arasında olmalıdır. İçeriğinizde görsel kullanıyorsanız görselin alt etiketi de anahtar kelime içermelidir. Son olarak meta açıklaması kısmında da mutlaka anahtar kelimenizi kullanmanız gereklidir.
Ayrıca sayfa açılış hızı da reklamlarınız için oldukça önemlidir. Uzun bir sayfa açılış hızına sahipseniz reklamınıza tıklayan kullanıcılar açılış sayfasında olumsuz bir deneyim yaşayacaktır. İşte bu olumsuz durumun önüne geçebilmek için açılış sayfası hızınızın yüksek olması gerekiyor. Sayfa açılış hızınızı öğrenmek ve gerekli optimizasyonları yapabilmeniz için Google Page Speed aracını kullanabilirsiniz.
Son olarak ziyaretçilerinize iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatmak istiyorsanız açılış sayfanızda içeriklerinizin tamamının özgün olması gereklidir. Kopya içerikler hem web sitenize zarar verecek hem de kullanıcılar açısından güvensizliğe sebep olacaktır.
Google Ads Reklam Metninizi Düzenleyin
Reklam metinlerinde kullanacağınız açıklamaların, başlıkların ve görünen URL’lerin tıklama oranınıza ve kalite puanınıza doğrudan etkisi vardır. Etkileyici reklam metinleri kullanıcıların dikkatini çektiği için reklam tıklanma oranını da artıracaktır.
Reklam metinlerinde, başlıklarda ve görünen URL’lerde anahtar kelimeleri kullanmaya özen gösterin. Ayrıca kısa ve öz ifadelerle kullanıcıları etkilemeye çalışın. Metinlerde, rakiplerinizden farklı olan özelliklerinizden veya hizmetlerinizden bahsedebilirsiniz.
Reklam kampanyalarınızda tek bir reklam metni kullanmak yerine birden fazla reklam metni kullanmak sizin yararınıza olacaktır. Birden fazla reklam metni kullanarak, hangi metnin daha iyi performans gösterdiğini gözlemleyebilirsiniz. Hatta her reklam grubunda en az üç farklı reklam metni kullanabilirsiniz. Bu hem çeşitlilik hem de reklam başarısı açısından oldukça önemlidir.
Anahtar Kelime Seçimine Dikkat Edin
Reklamlarınızda hedeflediğiniz anahtar kelimeleri mutlaka önceden araştırmalısınız. Kullanıcıların en çok hangi terimleri kullanarak arama yaptıklarını bilmek oldukça fayda sağlayacaktır. Çünkü Google kullanıcı davranışlarına oldukça önem veriyor. Anahtar kelime araştırması yapmak içinde yararlanacağınız birçok ücretli veya ücretsiz araç bulunuyor.
Anahtar kelimelerinizi web sitenize trafik çekecek şekilde belirlemelisiniz. Yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeleri reklamlarınızda kullanmaya çalışın. Tabi bu anahtar kelimeleri de, anahtar kelime eşleme türlerinden size en uygun olanla reklamınıza eklemelisiniz. Böylece hedef kitlenize ulaşmanız daha kısa sürede gerçekleşecektir.
Anahtar kelimelerinizi belirledikten sonra negatif anahtar kelime çalışması da yapmanız gerekmektedir. Negatif anahtar kelime çalışması ile istemediğiniz kelimelerdeki reklam gösterimini engelleyebilirsiniz. Reklamlarınızın gösterilmemesini istediğiniz tüm kelimeleri negatif anahtar kelime listesini ekleyin. Böylece hem kalite puanınız yükselecek hem de sizinle alakalı olmayan reklam trafiğinin de önüne geçmiş olacaksınız. Dolaysıyla reklam performansınız üst seviyelere çıkacaktır.
Reklam Performans Kriterlerini İnceleyin
Kalite puanını yükseltmek için yapacağınız diğer işlem ise tüm reklam performans kriterlerini incelemektir. Reklam performans kriterlerini inceledikten sonra ise gerekli gördüğünüz tüm alanlarda gerekli optimizasyon çalışmalarınızı yapmalısınız. İyileştirdiğiniz reklam performansınız sayesinde kalite puanınız artacak ve başarılı reklamlara sahip olacaksınız.
Reklam performansı iyileştirirken dikkat edeceğiniz noktalar şunlardır:
- Tüm reklam kampanyalarınızı bölümlere ayırıp, her birini ayrı olarak değerlendirmelisiniz.
- Gereksiz tıklamaların önüne geçebilmek için anahtar kelime eşlemede geniş eşleme yerine sıralı veya tam eşlemeyi kullanın.
- Reklam gösterimlerinizde olumsuz etki yaratacak “indir, izle, bedava” gibi kelimeleri kullanmayın. Hatta bu kelimeleri negatif kelimeler listesine ekleyin.
- Anahtar kelimelerinizin kalite puanı “ortalamanın altında” ise reklam kampanyanızın genel yapısında bir değişikliğe gitmelisiniz. Anahtar kelimelerinizi gruplayarak farklı reklam türlerinde kullanmak bu noktada yapacağınız optimizasyonlardan biridir.
- Anahtar kelime analiz araçlarını kullanarak yeni anahtar kelimeler bulabilirsiniz.
- Anahtar kelimelerinizin kalite puanı “ortalamanın üzerinde” ise başarılı bir reklam kampanyası oluşturmuşsunuz demektir. Başarılı reklam kampanyalarında tıklama başı maliyet de her zaman düşük olacaktır.